2018. augusztus 31., péntek

Egyszer volt, mindig tart.. Gortani 2018 február


Egyszer volt, mindig tart..



Juliai Alpok, monte Canin 2018 02 10-18. Michelle Gortani barlangrendszer.

Be és kijövetel a RoLo-barlangon keresztül. RoLo 1800m tszf - Humbold bivak 1280mtszf.

Lent töltött idő: 8 éjszaka, 9 nap.

„Amikor oly módon vagy összezárva valakivel, hogy attól gyakorlatilag 20m távolságra soha nem távolodsz el, az azt hiszem emberpróbáló.”

Valahogy így voltunk mi Erikkel. Hiszen a lemenet pillanatától, a kijáratig össze voltunk kötve, egy láthatatlan tündekötéllel. Gondoltam előtte, hogy sok időt töltünk majd együtt, de azért erre én sem számítottam. Azt gondoltam, majd jövünk, megyünk mindenkivel…. És lőn a puding próbája.

Kicsiny kalandunk a Február 9-i kiutazással kezdődött, amikor is a szokásos fagyban alvás volt terítéken. Ezt most nem részletezem, hiszen aki ide jár, az tudja miről írok. Aki meg nem volt még részese, az nem tudhatja milyen a -20c körül a jégen vagy a betonon aludni..


10. Szombat
 Felvonóztunk a Gilberti-házhoz, két csapatra oszlottunk, és a szokásos: pohár sör, kv elfogyasztása után mindenki elkezdte bepakolni a közcuccokat a plusz bagbe, amit majd ezen a remek úton a sajátjának tudhat „pár” órán át J A leg kellemesebb ebben a pakolásban az volt, amikor elővettem az otthon oly szépen megformázott kis cementlabdáimat, és elkezdtem felkínálni a társaságnak.

                Na de hogyan kerül ide cement?

         Tavaly, amikor hazaértünk a Gortaniból, elkezdett egy gondolat mozogni a társaságban. miszerint  jó lenne, ha az Özvegycsináló átjárót valahogyan biztosítanánk. Ekkor került képbe először egy speciális uretan-hab, amit útereszeknél is használnak. De a gyártó a mi elgondolásunkat sajnos nem erősítette meg, /2c° és a barlangi klíma nem igazán barátja/ Ekkor gondoltam azt hogy vigyünk le egy kis cementet. Akkor még jó ötletnek tűnt, hiszen se a súlyát, se a következményeit nem érzékeltem..  Pár nappal az indulás előtt vettem egy kis zsák cementet, azt kis labdákká formáltam olyan elpusztíthatatlan csomagolásba ami kibírja az utat, és kezdtem félni tőle. Amikor a Gortaniba mész a RoLo-n keresztül, akkor minden grammot meggondolsz, minden tömeget próbálsz csökkenteni. S jöttek a kis 4-5kg-os csomagok…
Szerencsére nem csak én vagyok elvetemült, hanem a csapattársaim is, és lassan nagyon lassan elpakolta a társaság a labdacsokat.
Két csapatban indultunk, és cirka 8 óra elteltével már ki is szálltunk a teleport készülékből.  


11. Vasárnap
 Négy csapat szana-szét a barlangban.:
- Kizi-Gábor Gaz66 előtti rész átnézése,
- Tapsi-Kagyó másznak, a Végtelen meander kezdeténél másznak. Több 10m felfelé, kis spirálozás, utána sajnos összezárul. Kb 100m új járat.
- Moha-Zsolt másznak, a Majomhidas Le-Fel kürtőnél. Hasít felfelé!
- Erik-Modor becuccolás az Özvegycsinálóhoz a cementtel, és a vízzel /a víz behordásában más is segített szerencsére./ Bemeneti idő 3,5h!!! úgy 30-30 kg volt nálunk fejenként. Aztán elkezdtük a betonozást. Szerencsére a korábban kint járt csapat rendbe rakta amennyire lehetett a falat, így több helyen csak tapasztanunk kellett. De persze nem végeztünk vele.



12. Hétfő
 Ugyanaz a felállás ma is. Szinte a helyszínek is ugyanazok.
-Kizi-Gábor találnak egy Kőbabát. De kiét? Milyan jó is lenne ha lenne egy kicsit több információnk.. Vélhetően a Gaz66 alatti ajáratokból való. Vagy mégsem? Majd kiderül..
-Tapsi-Kagyó térképezik a tegnapi mászást, s utána erednek a Moháéknak. Ott is folytatják a térképezést.
-Moha-Zsolt kitartóan másznak! Már kb 60-70m magasan vannak.
-Erik-Modor befejeztük a betonozást, nem lett a leg profibb, de azért a biztonságérzeten sokat dobott. +30% hogy nem omlik rád, és túléled.. Utána egy kisebb mászásba kezdtünk a Kagyóék mellett visszafelé. Pár méter után szétválik, és be lehet jutni egy kisebb omladék alá, és mellé. Mindkét irányból belátni egy nagyobb térbe. Látszik felfelé 10-15m, szélessége 3m lehet. Vízhangzik rendesen. Olyan mintha egy akna aljába látnánk be. Bontani kellene. Majd mással is megnézetjük..



13 Kedd
- Erikkel a Fehér meander végéhez megyünk megnézni pár helyszínt. Van két mászási l             ehetőség, az egyik felfelé jobbra a meanderből nézve. Ez egy könnyebb mászás lenne. A               másik egy kicsit vizesebb és magasságra is minimum 50m. Hogy mikor lesznek majd kimászva, nem tudom. Azaz lehet hogy azóta a meanderest kimászták, de nem jött róla semmilyen információ. Tudjátok még postagalambbal küldték és biztosan eltévedt..
- Kiziék kiindultak az Olasz bivakba a RoLo-ba. Holnap elindulnak a felszínre.
- A többiek köteleket cseréltek, és közben az olasz barátaink is megérkeztek Gusto és Marco.



14 Szerda
- Kagyó, Tapsi, Moha, Zsolt hajnali 4kor kiindultak.
- Marco-ék a Gaz66-ba nemtek mászni, de kicsit hamarabb végeztek, mert a mászást megkezdő csapat hanyag módon nem tisztázta a köteleket. Felfekszik, és nem lehet látni hogy megdurrant-e valahol. Próbáltak felmászni mellette, de a következő kötél kikötése se látszik.. Nem kockáztattak, és inkább hagyták  p-ba! Jól tették.
 - Erkkel a bivak feletti köteleket tisztáztuk pihenés képen.
- Befutott a Taknyász és a Z. Ennek örömére akkora grillezős iszogatós parti kerekedett amit még nem látott a bivak! Volt ott minden amin röhögni lehet. Angel-scrouge, köröm lakkozás, és hasfájás a röhögéstől!  Megsült 1kg hús, és ugyanennyi sajt. És elfogyott 1l pálinka.



15 Csütörtök
- Olasz barátaink egy nappal a tervezett idő előtt kimentek, mivel a mászásra készültek, és azt ugye nem tudták csinálni.
- Taknyi és Z visszamentek a Gemáék bivakjába a RoLo-ba, hogy hozzanak alapcsavart. De a bivakot biztosan leterítették „láthatatlanító köpennyel” mert nem lett meg. Így alapcsavar se lett.
- Kedves Erikkel bementünk a Gaz66 tetejéig kihozni a bageket, és folytattuk a Moháék mászását, de mivel elkezdett vészesen fogyni az alapcsavar, és a kürtő vélhető teteje még messze volt, abbahagytuk a másást. Oldalt lejjebb látszanak ablakok. Holnap megnézzük, mert arra talán van elég alapcsavar. Meg persze akkor még bíztunk a Taknyászékban.



16 Péntel
Ismét be a Le-Fel kürtőbe. Megkezdtük az ingázást.
Ttaláltunk egy is fülkécskét. méretei szélessége 2m, magassága 4m, hossza 3m. Indul belőle egy szűk meander. Slószban nem igen járható.
 Lentebb látszik egy fejlett járat, de ahhoz már nem elég az alapcsavar hogy bejussunk. Konkrátan elfogyott, és félő hogy ingázáskor magunkra rántunk pár nem kicsi követ, így tovább ereszkedtünk amíg a kötél engedte. Még egy ablaknak tűnő sötétség látszik az akna falán, de ide se ereszt be a kötél. Majd jövőre folytatjuk. Mindannyian megnézzük, és el indulunk kifelé.
Kötélcsere a kis felmászásba bent hagyósra, Taknyiék is megnézik az omladékos mászást és azt mondják simán bontható. Örülök neki hogy így látják, mert az én szememben kicsit azért gázosnak tűnt.   



17 Szombat
Pihenés a kimenet előtt. Ma csak a bivakban tevékenykedtünk. Pakolás, leltár, szemét egykupacba rakása. BAROMI SOK A SZEMÉT! Kell majd egy takarítást szervezni.

18. Vasárnap
 Hajnali 0h-kor ébresztő. Kaja, ivás, pakolás, 2-kor indulás kifelé. Nem siettünk, csak kényelmesen mentünk. Lépés, baghúzás, anyázás, fel a gép be a kantár… Húzod, vonod, erősödő huzat, derengő fény, és az Ablakban vagyunk. Reggel 8-30 van.
Gilberti, pakolás, és irány a felvonó. Szerencsére voltak olyan kedvesek a Z-ék hogy elvittek minket Székesfehérvárra. Ide pedig Lacc jött értünk.

Gondolatok:
Hogy mennyiszer mentünk be a Quimbi felé, nem tudom. Az első út túl hosszú volt, a második könnyű, a harmadik ismerős, a többi? Hát elég unalmas. Minden kő, minden kanyar, mindent ismerünk. A végén már útközben szinte nem is beszéltünk. Addigra kibeszéltünk mindent ami itt szóba jöhetett. A végén az Erikkel már 1h alatt átértünk, és csak azt vártuk mikor leszünk ezen, vagy azon a végén. Szép a barlangászat, és jó is, de 9 nap kettesbe, hát az valami embert próbáló.
Hogy benne lennék-e mégegyszer? Hát persze! Jó emberekkel jó a barlangászat!

Üdv:
Modor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése